LOCATION:
AUCKLAND, NEW ZEALAND

PROJECT TYPE:
MEMORIAL, PUBLIC

TEAM:
SURFACEDESIGN, INC., Warren & Mahoney, Henriata Nicholas, Lisa Reihana, ObjectLab

DATE COMPLETED:
22 DECEMBER 2015

DESCRIPTION:
The design honors the community here and now. Through subtle manipulation of the land, the axial relationship to the Auckland War Memorial Museum is reinforced. The topography of the site becomes a cohesive marker and opportunity for leisure, play, remembrance, and contemplation. The referential element of water is translated through form and presence. Utilising the degree of slope, the whenua can be formed to have two different aspects – from the top looking towards the Waitematā, and the other looking from the bottom up towards the museum. From the top, all the sight lines are undisturbed with introduction of a soft pallet of native plantings, hidden pathways exiting and entering from varying positions, and spaced areas for sitting. From the bottom, spaces can be seen carved into the whenua revealing quiet seated areas. Historical references expressed within the pathways, lighting and sound are invitations to engage with the space, which also takes you on the journey towards the museum and connecting to other aspects of the domain.